Sağlık haberciliği

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen online söyleşide sağlık haberciliği konuşuldu . Bölüm başkanı Prof.Dr.süleyman İrvan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide gazeteci Esra Öz sağlık haberciliği konusunda sorunlar ve çözümler şeklinde konuyu güzel bir şekilde anlattı .

Söyleşiye gazeteci Esra Öz’ü tanıtarak başlayan Prof.Dr.Süleyman irvan siz medyanın salgına ilişkin tutumunu veya halka yöneltilen bazı örneklemelerle Türklere bir şey olmaz gibi söylemleri nasıl değerlendiryorsunuz ?

Esra öz : Enfeksiyon hastaları uzmanları bunun hiç öyle küçümsenecek bir virüs olmadığını söylediler . Tedbirlerin alınması gerektiğini belirttiler. Ancak televizyonda biz genellikle kelle paçanın yenmesini, bu işin önemsenmemesi gerektiğini dile getirmekte olan bazı hekimleri gördük . Bu kişiler insanların hayatını ciddi anlamda tehlikeye sürüklüyorlar dedi.

Sağlık programları

Prof.Dr. Süleyman irvan’nın Tv’de gördüğümüz bu hekimler aslında popüler hekimler şeklindeki ifadesine “ Aslında popüler değiller , popüler hale getirlmekteler” diyen Esra Öz sözlerine şöyle devam etti : “çünkü bu kişilerin arkasında çok ciddi bir PR çalışması mevcut . Eğer Türkiye’de iyi bir PR çalışması yaparsanız hiç tanınmayan bir hekimi en üst mertebelere taşıyabiliriz aslında dedi. Bunun altında yatan tek neden ise para . Parasını verirseniz eğer hiçbir uzmanlığı olmayan birisini bile çok üst sıralara taşıyabilme durumu mevcut . “Prof.Dr. Süleyman İrvan’ın , “Medya açısından bu kötü bir şey değil mi?” Sorusuna Esra öz : “Çok riskli . Sağlık uzmanı görüyorsanız , yüzde doksan parası ödenmiştir . Yüzde 10’u para vermemiştir , onda da ya konu çok önemlidir , ya doktor çok popülerdir.” Bu durum da çok fazla sakıncalıdır dedi.

Konuşmasında Türkiyede güvenilir bir kaynak açığı olduğunu ifade eden Esra Öz : Bir dönem Sağlık Bakanlığı’nda danışmanlık yaptım ve sosyal medya hesaplarının kurulumunda görev aldım. O süreçte bir proje sundum bakanlığa. Dedim ki, biz bunu yapmak zorundayız . Türkiye’de Türkçe güvenilir bir kaynak yok. Yapılmadı bu proje. “Prof.Dr. Süleyman İrvan’ın , yani sağlık alanında her konuda bilgi vermekte olan bir siteden söz ediyorsunuz değil mi ? “Evet” dedi.

Sağlık haberciliği

Prof.Dr. Süleyman İrvan’ın, Siz bir haberde sağlık haberlerini doğru okumanın dokuz yolundan söz ediyorsunuz, bu bilgiler çok önemli , ancak aynı zamanda gazeteciler de sağlık haberlerini doğru yapmanın yollarını gösteren etik bir ilkede olmalıdırlar.

Esra öz’ün öğrencilere tavsiyeleri

Prof.Dr. Süleyman İrvan’ın “Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü öğrencileri içinde sağlık haberciliğine yönelmek isteyenlere ne tür tavsiyelerinde bulunursunuz ? Esra öz : Şimdiden haberlerini yaparken özellikle uzman kişilere ve kaynaklara dikkat etsinler . Mümkünse uzamının bütün özgeçmişini tarasınlar. Çünkü Türkiye’de uydurulan uzmanlık çok fazla. Yazdıklarını resmi kaynaklardan alsınlar. Son olarak da halkın anlayacağı bir dilde haber yazmaları gerekmektedir dedi.

Haber : Nurettin Özmen

haberciblogger tarafından yayımlandı

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik öğrencisiyim

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın